Noč, ko so violine obmolknile 2024

Noč, ko so violine obmolknile 2024

30. 07. 2024 
– 01. 08. 2024

V noči z 2. na 3. avgust 1944 so nacisti izpraznili in uničili “Zigeunerlager” – romski del taborišča Auschwitz-Birkenau in ob tem pobili skoraj 3000 Romov. Ta dogodek se je v zgodovino zapisal kot najbolj množičen poboj Romov, ki so ga nacisti izvedli v času svoje strahovladavine, zato danes 2. avgust širom po svetu obeležujemo kot mednarodni dan spomina na žrtve genocida na Romi in Sinti.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti vas prijazno vabimo na različne spominske prireditve, ki bodo potekale v Mariboru in Murski Soboti.

Maribor, 30. julij 2024, ob 16.00 in 18.00

V Mariboru bomo spomin na žrtve genocida nad Romi in Sinti počastili v torek, 30. julija 2024. Program bomo začeli ob 16. uri v Sinagogi Maribor, in sicer s predavanjem “Priložnosti romske kulturne dediščine v Sloveniji”.

Ob 18. uri pa bo nato na Židovskem trgu sledil koncert skupine Gipsy Groove, ki je znana po svojih energičnih in karizmatičnih nastopih, s katerimi pa obenem ozavešča tudi o neenakosti in diskriminaciji, vprašanju svobode gibanja, rasizmu, pravicah žensk in človekovih pravicah na splošno. Koncert se bo začel s slavnostnim nagovorom predsednika Zveze Romov Slovenije mag. Jožka Horvata Muca in nagovorom predsednika Združenja EPEKA Štefana Simončiča. V primeru dežja bo koncert v Sinagogi Maribor.

Murska Sobota, 1. avgust 2024, ob 14.00

V Murski Soboti bo v četrtek, 1. avgusta potekala spominska slovesnost, posvečena romskim žrtvam nacističnega genocida. Slavnostni govornik na slovesnosti bo mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport RS, zbrane pa bosta nagovorila tudi mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, in Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Ob zaključku slovesnosti bodo usodo Romov in Sintov med drugo svetovno vojno ob romologu mag. Jožku Horvatu Mucu osvetlili še predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, zgodovinar dr. Marjan Toš ter pravnica in raziskovalka dr. Vera Klopčič. Slovesnost bo pospremil tudi kulturni program, v katerem bodo nastopili Nina Brasseuer in prijatelji.

Spominska slovesnost bo potekala v prostorih Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor, kjer bo sočasno na ogled tudi dokumentarna razstava “Ej, Romale. Prekmurski Romi v sliki in besedi”. Slovesnost se bo začela ob 14. uri.

Obisk prireditev in ogled razstave sta brezplačna. Vljudno vabljeni!

Program z opisom dogodkov

 

Organizatorji prireditev: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor; Združenje EPEKA; European Roma Union; Zveza Romov Slovenije; Romani Union Murska Sobota; Inštitut za romološke študije; izobraževanje in kulturo; Mestna občina Murska Sobota; Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija; Pokrajinski arhiv Maribor, Enota za Prekmurje.

Posamezne prireditve so podprli: Mestna občina Maribor; EU program »Ustvarjalna Evropa«; Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS; Ministrstvo za kulturo RS; Svet romske skupnosti RS.

Scroll to Top
Skip to content