Projekt “My Hometown”

Projekt “My Hometown”

V Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) sodelujejo vlade in strokovnjaki, ki si prizadevajo za krepitev, razvoj in spodbujanje izobraževanja in raziskav o holokavstu, ohranjanje spomina nanj in spoštovanje zavez iz Stockholmske deklaracije iz leta 2000. Zvezi vsako leto predseduje ena od držav članic, od 1. marca 2024 do 28. februarja 2025 je predsedujoča država Združeno kraljestvo.

Pod okriljem britanskega predsedovanja IHRA je bila ob podpori organizacije Collingwood Learning in v sodelovanju s Centrom za izobraževanje o holokavstu Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL Centre for Holocaust Education) oblikovana pobuda »My Hometown« (»Moj domači kraj«). Gre za pobudo oziroma projekt, s katerim se želi k sodelovanju pritegniti šole z vsega sveta. Osnovni cilj projekta je mlade spodbuditi k raziskovanju zgodovine holokavsta in druge svetovne vojne v njihovem kraju ter usode ljudi, ki so tod nekoč živeli.

»My Hometown« mladim namreč ponuja priložnost, da sami odkrivajo zgodbe o holokavstu prek povezav, ki so jim blizu, sodelujoče šole pa se lahko obenem osredotočijo tudi na usodo Romov in drugih žrtev nacističnega preganjanja. Projekt bo pomagal povezati preteklost s sedanjostjo in bo učencem omogočil, da bodo ob tem, ko bodo odkrivali lokalne povezave s holokavstom, postali bolj pozorni na svoje lokalno okolje, imeli nanj širši pogled in se bodo tudi bolje zavedali njegovega pomena.

Izsledke svojih raziskav lahko učenci predstavijo v videih in kratkih filmih, na posebnih tematskih razpravah, v glasbenih in literarnih delih, na likovnih razstavah ali v gledaliških igrah.

Projekt je namenjen mladim, starim od 11 do 16 let. Priporočeno je, da bi v posamezni skupini sodelovalo od 10 do največ 20 otrok. Število sodelujočih skupin na posamezni šoli sicer ni omejeno.

Vse sodelujoče šole in učenci bodo ob zaključku projekta prejeli potrdilo o sodelovanju v projektu »My Hometown«. Najbolj izvirne aktivnosti, ki jih bodo sodelujoči izvedli pod okriljem projekta, bodo predstavljene v filmu, ki bo predvajan na plenarnem zasedanju zveze IHRA decembra 2024 v Londonu. Sočasno bo vzpostavljena tudi stalna spletna galerija projekta »My Hometown«, kjer bo mogoče najti najboljše primere dobrih praks, izbrane šole pa bodo povabljene, da svoje delo predstavijo na mednarodnem virtualnem srečanju mladih z vsega sveta.

Šole, ki bi želele v projektu sodelovati, se morajo k temu prijaviti. Za ta namen izpolnijo spletni obrazec, ki je dostopen na povezavi https://www.surveymonkey.com/r/RY5BDLM.

Rok za oddajo končnih izdelkov je 1. november 2024. Za več podrobnosti o projektu lahko pišete na naslov myhometown@collingwoodlearning.com.

Več podrobnosti o projektu oziroma o postopku prijave, metodologiji dela, priporočenih virih ter o pripravi in predstavitvi končnih izdelkov lahko najdete v posebnem Priročniku za učitelje (v angleščini). Vabljeni tudi k ogledu kratkega predstavitvenega videa (v slovenščini), ki ga najdete pod tem besedilom.

Slovenske šole, ki se bodo pridružile projektu, prijazno naprošamo, da nas o tem informativno obvestijo na elektronski naslov koordinator@sinagogamaribor.si.

Scroll to Top
Skip to content